Dag 27 19 juni Aranda de Duero - San Esteban de Gormaz 62 km
19 juni 2019 - San Esteban de Gormaz, Spanje
Vandaag hebben we weer door een verlaten deel van Spanje gefietst. Na het ontbijt fietsen we Aranda de Duero uit en zullen de eerste 40 km geen voorzieningen tegenkomen. Alle dorpjes die we tegenkomen zijn leeg. Geen winkel, geen café niets. Veel onbewoonde en lege huizen. Een enkele oudere man of vrouw zien we op straat. In Santa Cruz de la Salceda wordt ons door drie oudere mannen op een kruispunt van twee, drie meter brede straten, de weg gewezen. Dit is het hoogtepunt van dit jaar. Twee fietsers in hun dorp. Wat opvalt zijn de keurig onderhouden wijngaarden. Alle wijnstokken zien er perfect uit. En dat resulteert in heerlijke wijn hebben we ervaren. De Ribera de Duero. Na 40 km komen we in Lange de Duero aan. Ons plan is hier te overnachten. We zien geen enkel café om wat te eten en koffie te drinken. Twee dames wijzen ons waar we iets kunnen kopen. Voor de winkel/cafetaria zitten een aantal mannen. Ze brengen de (hun) tijd in ledigheid door. Veel geklets en verder niets. Morgen wellicht hetzelfde ritueel. Er is een hoge, verborgen, werkeloosheid. Vanochtend zagen we iemand onkruidbestrijdingsmiddel spuiten. Dit onder toeziend oog van een opzichter die met z’n handen op zijn rug staat te kijken hoe de ander staat te spuiten. We proberen een beetje te beschrijven wat we zien. Maar je moet de leegte, ook de leegte van de mensen, met eigen ogen zien. Het is triest. Jonge mensen zien we vrijwel niet. In de winkel/cafetaria kunnen we een kopje koffie, een brood, wat beleg en een blikje Fanta kopen. Het is pas 13.00h en we besluiten niet in dit dorp te overnachten en een kilometer of twintig verder te fietsen. De temperatuur is prima en we hebben windje mee. Als we San Esteban de Gormaz naderen zien we boven op de rots een ruīne en in de rots half uitgehouwen woningen. Later op de dag zijn we die woningen gaan bekijken. Het zag er erg verlaten en leeg uit. We vinden we een hotel, maar maken een foutje. We gaan eerst douchen en als we weer beneden komen is het 16.00h en gaat de keuken dicht. Op dit moment, 19.00h, zijn we aan het wachten tot de keuken om 21.00h weer van start gaat. Andere restaurants hebben dezelfde tijden. Helaas. De komende dagen wordt er voorspeld dat de temperaturen redelijk blijven. In het week-end schijnen de temperaturen weer tot ver boven de 30° te gaan stijgen. Dan gaan we kortere etappes doen of wachten we op betere tijden.
Gr. Yvonne en Chris.